Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černý kašel - Pertuse

2. 3. 2010

 

Černý kašel je vysoce akutní a takřka extrémně nakažlivé onemocnění, které se objevuje především u dětí, a často se mu proto přezdívá „postrach maminek“. Lidová medicína mu také přisoudila název dávivý kašel, pod kterým se i dnes objevuje. Černý kašel je způsobem velmi zákeřnou bakterií rodu Bordetella, která napadá sliznice prakticky všech částí horních cest dýchacích. Inkubační doba se pohybuje na hranici týdne až čtrnácti dní, a pokud bychom se bavili o průměrné délce tohoto onemocnění od prvního příznaku až po celkové vyléčení, bude zhruba šest týdnů.

Je tak evidentní, že je černý kašel vysoce nebezpečné a komplikované onemocnění a je tak naprostou nutností vyhledat už při prvním podezření svého lékaře. Především u dětí ohrožuje černý kašel život a ročně jich zhruba 350 tis. podlehne. U náctiletých a dospělých se jedná o spíše těžkou chorobu, která ale neohrožuje pacienta na životě. Opačné je to opět u starších lidí. Černý kašel je také charakteristický faktem, že jeho jediným hostitelem může být člověk, takže se přenáší výhradně kapénkovou infekcí, přičemž 90% neočkovaných osob, které přijdou s infikovaným do styku, budou nakaženi.

 

Černý kašel by se prakticky dal rozdělit do tří fází, pro které jsou charakteristické různé příznaky. Ještě jednou zdůrazňujeme, že se jedná o vysoce nebezpečné onemocnění, takže při jakémkoliv z průvodních příznaků navštivte lékaře, protože má černý kašel také velmi rychlý spád a potenciál k nárůstu až smrtelných komplikací. V první fázi se černý kašel projevuje typickými příznaky poškození sliznic – slzení, neustávající rýma, hleny, nechutenství, suchý kašel v noci, který se později objevuje i ve dne. Po zhruba deseti dnech přichází na řadu typický projev nemoci, kterým jsou série pěti až deseti mohutných zakašlání, v průběhu kterých se pacient dusí, a po kterých vždy následuje mohutný hýkavý nádech. Často se objevují velká množství vykašlaného hlenu, či bubliny u nosu. Naprosto typickými jsou zvracení po záchvatech a vysoké teploty sahající ke čtyřiceti stupňům. První úlevy nastávají až ve třetí fázi, která se objevuje zhruba od čtvrtého týdne, kdy černý kašel začíná ustupovat. Ve složitých případech může onemocnění trvat až tři měsíce.



Léčba

 

I když je dnes očkování proti černému kašli povinné, a jeho výskyt byl tak výrazně omezen, přesto se některé mutace bakterie projevují a je tak v mnoha případech potřeba přistoupit ke konkrétní léčbě. Ta je vždy zajišťována nejsilnějšími širokospektrými antibiotiky, která předepíše lékař. Ten by měl také například z hlenu laboratorním rozborem analyzovat, o jaký černý kašel se přesně jedná, aby mohla být později léčba více cílená. To je prakticky jediná léčba, které existuje. Černý kašel nelze tlumit přípravky proti kašli a pacient tak musí být pod pravidelným lékařským dohledem.