Jdi na obsah Jdi na menu
 


druhy inkontinence u žen

29. 10. 2009

Typy

U žen se vyskytují nejčastěji 4 typy inkontinence moče:

·    Stresová inkontinence moče - bezděčný únik moče při náhlém zvýšení nitrobřišního tlaku, k čemuž dochází při kašli, kýchnutí, smíchu, cvičení, zvednutí břemene, změně polohy atd.

·    Urgentní inkontinence moče - náhlé intenzivní nucení na močení, následované únikem moče. Žena se obává, že se na toaletu nedostane včas, že tzv. nedoběhne. Několikrát za noc ji probudí nutkavá potřeba se vymočit.

·    Smíšená inkontinence moče - zahrnuje příznaky obou předchozích typů inkontinence.

·    Inkontinence z přeplnění - nastává tehdy, jestliže se močový měchýř nedokáže zcela vyprázdnit. Příčinou může být nervová porucha nebo blokáda močové trubice, která brání plynulému odtoku moče.

Inkontinence

S neschopností udržet moč, čili inkontinencí, se nezávisle na věku setkává každá druhá žena.

Příčiny mohou být nejrůznějšího charakteru, například infekce močových cest, těžký průběh porodu, těžká fyzická práce atd. Toto onemocnění má jeden společný rys: ženu výrazným způsobem omezuje či dokonce vyřazuje z jejího dosavadního společenského života.

Rozlišujeme čtyři typy tohoto onemocnění. Nejčastěji se u žen v jakémkoli věku vyskytuje stresová inkontinence, což je bezděčný únik moči například při zakašlání, kýchnutí, smíchu, cvičení, apod. Naštěstí právě tento typ se dá velmi dobře léčit.

Jaké možnosti léčby má současná medicína k dispozici? Ne každá metoda je pro konkrétní stupeň závažnosti onemocnění účinná. Základní metodou jsou speciální cvičení pro zesílení svalstva pánevního dna. U žen v menopauze lze problém do určité míry odstranit medikamentózní léčbou.

Současná medicína však používá nové postupy a technologie, zaměřené na úplné odstranění tohoto nepříjemného onemocnění. Moderní chirurgie přinesla nejnovější způsob léčby, který přichází na řadu, když předchozí opatření nepomohou nebo nejsou vhodná. Spočívá v zavedení speciální pásky, jež uvolněné močové trubici poskytne trvalou oporu a navrátí jí schopnost udržet moč.

Dosavadní zkušenosti potvrzují mimořádnou účinnost této metody, 98% žen léčených touto chirurgickou metodou je sedm let po operaci buď zcela bez potíží anebo jejich obtíže jsou výrazně menší. V současné době bylo touto terapií celosvětově provedeno více než 700 000 výkonů, což je 10x více než u jiných typů operace.

Co je stresová
inkontinence moče?

Jedná se o náhlý , bezděčný únik moči, k němuž dojde po náhlém zvýšení nitrobřišního tlaku, který se v odborné terminologii nazývá stres. Nejedná se tedy o stres psychický, jak se někdy ženy nesprávně domnívají. U kontinentní ženy na náhlý vzestup nitrobřišního tlaku (např. při kýchnutí) odpoví močová trubice zvýšením svého uzávěrového tlaku, takže zůstává pevně uzavřena a moč nemůže uniknout. K tomuto zásadnímu mechanizmu kontinence je nutné, aby